AeroGarden termések tápértékeAz AeroGarden termékek több vitamint, antioxidánst és fitonutrienst tartalmaznak, mint más, bevásárlóközpontokban kapható növények. Több száz tanulmány mutatta ki, hogy a vitaminok, antioxidánsok és fitonutriensek jelentős százaléka már tárolás közben lebomlik, elveszik, mielőtt elérne a fogyasztóhoz. A szupermarketben kapható növényeket általában már érésük előtt leszedik, így a vitamin és antioxidáns tartalmuk nem éri el a maximumot.

Ezen felül ha az  Aerogardent használja, biztos, hogy mindig lesznek otthonában friss zöldségek. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyerekek és idősek több zöldséget fogyasztanak, ha azt otthon termesztik. További információért kattintson ide (link).

Az Aerogardenben nevelt növények fogyasztásakor biztosak lehetünk benne, hogy azok nem hordoznak semmiféle baktériumot, kórokozót, így nem vagyunk kitéve megbetegedéseknek. Nem úgy, mint sok más előre csomagolt termék esetében (pl. E coli-veszély). Különösen fontos szempont ez legyengült immunrendszer esetén. Pl. kemoterápiás kezelés vagy krónikus betegségek során nem ajánlott nyers zöldségek, saláták fogyasztása, éppen a fokozott fertőzésveszély miatt. Az Arogarden salátáit, fűszernövényeit, paradicsomát és egyéb zöldségféléit bárki nyugodtan fogyaszthatja.

Nem használunk olyan éréssegítő vegyszereket, mint az etilén (amit a paradicsom érleléséhez használnak), vagy védőgázas csomagolásokat (előre csomagolt salátához használják). Az Aerogarden termékek szállításához és tárolásához nem használunk semmiféle vegyszert vagy tartósító gázt.

Ha további információt szeretne, kattintson ide (link), vagy olvassa el az „Otthon termesztett és bolti termékek összehasonlítása” című kiadványunkat.

 

Otthon termesztett és bolti termések összehasonlítása

Ahogyan a tanulmány címéből is kiderül, az otthon, frissen termesztett növényeket fogjuk összehasonlítani a boltokban kaphatókkal. Sajnos a boltokban kapható élelmiszerekkel kapcsolatos negatív sztereotípiák hatással vannak az általunk forgalmazott termékekre is. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a különbségekkel.

Az alábbi 4 szempont alapján lehet meghatározni egy növény tápértékét:

- érettsége
- az aratás óta eltelt idő
- a termés fajtája
- aratás módszere

 

A probléma

Semmi sem hasonlító ahhoz, amikor a friss paradicsomot saját kertünkből szüreteljük le. Sajnos a mai világban már ritkán juthatunk igazán érett paradicsomhoz, a bevásárlóközpontokban kapható termékek meg sem közelítik a kertben érett paradicsom zamatos ízét.

Ezen felül a bevásárlóközpontokban kapható termékek jóval kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint 30 évvel ezelőtt. 1951-ben pl. egy idős asszony számára napi két őszibarack elfogyasztása fedezte a napi A-vitamin szükségletét. 2002-ben már 53 (!) őszibarackot kellene elfogyasztanunk, hogy fedezzük a napi A-vitamin szükségletünket (Rambers és MyAnneley 2002). Manapság úgy látszik, a mezőgazdasági kereskedelem fontosabbnak tartja a hosszabb eltarthatóságot a termék ízénél és tápértékénél. Ez azt jelenti, hogy manapság a boltokba kerülő termékek minősége, íze csökkenő tendenciát mutat különböző üzleti szempontok miatt.


Az érettségi szint hatása a tápértékre

Hogyan lehetséges, hogy ugyanazok a zöldségek és gyümölcsök manapság kevesebb tápértékkel rendelkeznek, mint régen? Itt valami hibádzik. Először is fontos tudnunk, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket éretlenül szedik le, mivel még meg kell tenniük kb. 2400-4000 km-t, mire az üzletek polcaira jutnak (Pirog és mtsai. 2001). A korai betakarítás miatt nem mehet végbe az a természetes érés, amely során a termés elérhetné maximális tápértékét.

Tanulmányok kimutatták, hogy egy paradicsom pl. 31 %-kal kevesebb C-vitamint tartalmaz így, mintha hagynák teljesen megérni (Lee és Kader 2000). Egy érett pirospaprika is 30 %-kal több C-vitamint tartalmaz, mint egy éretlen zöld (Howard és mtsai. 1994). Ez nem csak a C-vitaminra igaz, hanem a növényekben található antioxidánsokra, béta-karotinra és likopinra is (Arias és mtsai. 2000).

 

A tárolás és szállítás hatása a tápértékre

A tápértékvesztés harmadik tényezője a szállítás és tárolás, amit a terméseknek át kell vészelniük.  Minden gyümölcs és zöldség veszít a tápértékéből a szállítás során, még akkor is, ha a hőmérséklet megfelelő. A saláta a benne lévő tápanyagok 46%-át elveszíti 7 nap hidegen tárolás után. A spenót elveszíti lutein tartalma 22%-át, és béta karotin tartalmának 18%-át 8 nap hidegen tárolás után (Rambers és MacAnneley 2002).  Ha a konyhai fűszernövényeket frissen használjuk fel, lényegesen több antioxidánst tartalmaznak. Az antioxidánsok mennyisége egyből a leszedés után csökkenni kezd, emiatt a boltokban kapható fűszernövények rengeteget veszítenek ízükből (Bottino 2000).

szallitas_grafikon

 

Növényfajták és tápértékük

A növény fajtája alapvetően meghatározza a tápértékét. Saláta esetében az egyik fajta akár kétszer több tápértékkel is rendelkezhet, mint egy másik. Manapság azonban az esetek többségében az eltarthatóságot, szállíthatóságot tekintik a legfőbb szempontnak. Ez gyakran az íz és minőség rovására megy. Erre a tendenciára kiváló példa a paradicsom. Manapság olyan paradicsomokat árulnak, amelyek a legkönnyebben szállíthatók, és éretlenül is piros színűek. Ezek a fajták tökéletesen kerek formát mutatnak, kemények, kiválóan szállíthatók. Ám rendkívül íztelenek, fogyasztásra szinte alkalmatlanok.

 

Aratás és tápérték

A betakarítás módszere és az azt követő kezelés is befolyásolja a zöldségek és gyümölcsök végső tápanyagtartamát. Gépi betakarítás esetében nagyobb a valószínűsége, hogy a növényben kárt tesznek. Olyan károk keletkezhetnek, amelyek befolyásolják a gyümölcs/zöldség érését, és felgyorsítják a tápanyagvesztés folyamatát (Lee és Kader 2000). A paradicsom sérült részeinél 15%-kal kevesebb a C-vitamin, mint az egészséges részeknél (Moretti és mtsai. 1998). A saláták késsel elvágott részeinél 25-63%-kal kevesebb C-vitamint találhatunk, mint a kézzel leszedett részeken (Barry-Ryan és O’Berirne 1999). 

A globalizálódott élelmiszerkereskedelem legfontosabb szempontjai a kényelem, a tömeges szállítás és az alacsony ár lettek. Ez azonban háttérbe szorította az egészséges táplálkozást. Nem csak a zöldségek, gyümölcsök tápértéke csökkent, de a hatalmas volumenekben történő szállítás a környezetre is hatással van. Az USA energiafelhasználásának 11%-a élelmiszerszállításból származik (Pirog és mtsai. 2001). 2009-ben ez a 11% több mint 166 millió BTU üzemanyag  felhasználását jelentette (US EIA 2010).

 

Mi a megoldás?

Vásároljon helyi termékeket, vagy ami még jobb, termessze meg saját növényeit.

Semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amikor leszüreteljük a magunk által termesztett növényeket a saját otthonunkban! Természetesen nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy saját kertje legyen. De ha van is kertünk vagy teraszunk, még akkor is ki vagyunk szolgáltatva az időjárás viszontagságainak. Egy hidroponikus Aerogarden készülék lehet a legjobb választás, ha egész évben friss zöldséget és gyümölcsöt szeretne látni az asztalán.

Egy saját nevelésű növénynél maga döntheti el, mikor arassa le, hogy tökéletesen érett és friss zöldsége és gyümölcse legyen. Nem károsodhat a növény a betakarítás, szállítás, tárolás által, mivel otthon biztonságban tud növekedni egészen a felhasználásáig. Pillanatok alatt leszedheti és élvezheti saját termesztésű, friss zöldségeit, gyümölcseit, amelyekkel egész családját egészségesebbé teheti!

Bolti termék

Otthon termesztett

Szállíthatóság, eltarthatóság az elsődleges szempont, nem az íz

Magas tápértékű, ízletes fajták

A növekedési feltételek (hőmérséklet, fény, műtrágya) nem mindig optimálisak

Megfelelő feltételek a tökéletes termésekért

A betakarítási módszer gyakran kárt tesz a növényekben

A betakarítás csak a saját keze által történik

A túl korán leszedett növény nem éri el tápértéke maximumát

Érett, magas tápértékű növényt nevelhet

A több mint 2400 km szállítás során a növény elveszíti tápértékét

A leszedés napján már fogyasztható, nincs szükség szállításra