Legyen Ön a méh!
Növényeink beporzása

 

Sok növénynek, többek között a paradicsomnak, paprikának, uborkának és dinnyének szüksége van a beporzásra, hogy termést hozzon. Ezt a természetben elvégzi a szél, a méhek és más rovarok. Mivel növényeink a lakáson belül növekszenek, ezt a feladatot saját kezűleg kell elvégeznünk! Így kapunk majd egészséges és ropogós paradicsomot.

Két kiváló módszert javasolnak erre a kertészek:

Azonos virág beporzása. Ebbe a kategóriába tartozik a paradicsom, paprika és a padlizsán. Ezeknél a növényeknél elegendő, ha az egy hajtásról származó virágok pollenjét visszük át ugyanazon hajtás virágaira. Ezt a feladatot leginkább a szél szokta elvégezni. A rovarok, mint például a méhek, a szárnyuk által keltett széllel vagy lábukra ráragadt pollent hordják át egyik virágról a másikra.

Vegyes virágú beporzás. Ebbe a kategóriába tartozik az uborka, dinnye és a tök. Ezeknek a virágoknak van hímivarú, illetve női ivarú viráglevele is. A megfelelő megtermékenyítéshez elengedhetetlen, hogy a hím ivarú pollenek a női ivarú pollenekhez kerüljenek. Ezt a rovarok úgy végzik el, hogy a lábukra rátapadt pollent egyik virágról a másikra szállítják.

A benti kertek esetében három problémával nézünk szembe: nincs szél, ami mozgatná a levegőt, nincsenek rovarok, melyek a virágokra tudnának repülni, és nincsenek állatok, amik kapcsolatban lennének a kertünkkel. Így magunknak kell ezeket a feladatokat elvégeznünk.
 

Paradicsom, paprika és padlizsán beporzása

A paradicsom, paprika és padlizsán beporzása meglehetősen egyszerű, több módszert is lehet alkalmazni:

-Hetente párszor finoman rázza meg a növényt, vagy csak az egyes virágokat a közvetlen az első virágok megjelenése után.
-Egy elektromos fogkefével rezegtesse meg a szárakat. A gyermek fogkefék tökéletesek erre a célra, olcsón be lehet őket szerezni. Ez a módszer a padlizsán beporzására a legmegfelelőbb.
-Tegyen egy ventillátort a növény mellé. A ventillátor felkeveri a levegőt, így el tudja juttatni a polleneket a növényekre.

Uborka, dinnye és tök beporzása

Azoknál a növényeknél, amelyek külön hím és női ivarú virágokkal rendelkeznek, magunknak kell gondoskodni arról, hogy a hím pollen eljusson a női pollenhez. A legtöbb növény először a hím ivarú virágokat hozza létre, majd ezután a kisebb női ivarú virágokat. Közelről nézve könnyen eldönthető melyik a hím, illetve a női ivarú virág. A hím ivarú virágok nagyobbak, és a virág közepén egy nagy pollenszemet lehet látni.

A női ivarú virágok jóval kisebbek és olykor meg lehet figyelni egy apró, éretlen termést a virág aljában. Például az uborka esetében meg lehet figyelni egy 1 centis kis uborkát a női ivarú virágok aljában. Ha a virág nem kerül beporzásra, ez a kis termés le fog hullani. Ha beporzásra kerül, az uborka elkezd fejlődni, míg el nem éri a maximális méretét. Egy kis gyakorlással elérheti, hogy az ivarokat könnyen meg tudja különböztetni. 

A beporzáshoz használjon egy fültisztító pálcikát vagy kis ecsetet, ezzel távolítsa el a pollent a hím ivarú virágról, és helyezze a női ivarú virágra. Ez a művelet egy kis ügyességet és gyakorlást igényel, de ha sikerül, akkor gyönyörű uborkákra számíthat a kertjében.

Összegzés

Látható, hogy ha magunknak kell eljátszani az anyatermészet szerepét, az nagyon szórakoztató, egyben jövedelmező foglalatosság. A rendszeres beporzással gyönyörű eredményeket érhetünk el, a növény jóval több gyümölcsöt fog teremni, ezért érdemes erre figyelni és időt szakítani.
Néha nehéz eldönteni, hogy egy virág készen áll-e már a beporzásra vagy esetleg már be van porozva, ezért a követkő videóban bemutatunk pár képet a paprikáról különféle fejlődési stádiumokban.