Nem virágzik a paradicsom? Nincs termés? A növény ránő a lámpára? Itt a megoldás!
 

A paradicsomnál, paprikánál fontos a jó kezdet

Ki ne álmodott volna arról, hogy egész évben friss paradicsomot és paprikát egyen? Most már tudhatja, hogy ez az Aerogardennel megvalósítható. Itt van néhány jó tanács, hogy biztosan jól induljon a kezdet:

- Nyomtasson egy példánnyal az ültetési és termesztési útmutatóból (link,link). Olvassa végig és kövesse pontosan az utasításokat.
- A paradicsomnak és a paprikának szüksége van 8 óra sötétségre, hogy virágot és termést hozhasson. Győződjön meg róla, hogy a lámpák éjszakára lekapcsolnak, és máshonnan sem kapnak fényt a növények.
- Az ideális hőmérséklet a virágzáshoz és terméshozatalhoz 21-24 fok.
- Győződjön meg róla, hogy a metszést helyesen végezte el. Ez egy nagyon fontos pont. Látogassa meg oldalunkat további tanácsokért a metszéssel kapcsolatban.
- A paradicsomnak - mint az összes többi virágzó növénynek - sok fényre van szüksége. Ha az égőket már több mint 6 hónapja használja, akkor cserélje le őket.
- Minden alkalomkor, amikor tápoldatot ad a növénynek, cserélje le a tartályban lévő vizet frissre. Ez segíteni fog abban, hogy a növény a lehető leggyorsabban növekedjen, és a termések is megfelelően beérjenek. Ha a növény már olyan nagyra nőtt, hogy ez akadályozza a víz kiürítésében, használjon egy szivattyút, és annak segítségével cserélje le a vizet anélkül, hogy a növényt megsértené.

 

Hogyan kell megmetszenem a paradicsomomat a kezdetekben (4-5 hét) és azután?

Ahhoz, hogy paradicsomunk szépen teremjen, elengedhetetlen a rendszeres metszés.. Az alábbiakban áttekintheti, mikor kell megmetszenie a paradicsomot.

- Metssze meg a paradicsomát 4-5 hét után. (Ez az első metszés a legfontosabb, hogy a paradicsom elég erős legyen a terméshozatalhoz.)
- Metssze meg a paradicsomát, amikor feljebb állítja a lámpát. (Ha a paradicsoma már olyan nagy, hogy rálóg a lámpára, akkor le kell vágni a hosszabb ágakat (néha kénytelenek vagyunk a virágokból is levágni).
- Folyamatos metszéssel elérheti, hogy egészséges paradicsomai legyenek az Aerogardenében. (A folyamatos metszéssel a paradicsom több mint egy évig is hozhat folyamatosan terméseket. Ezért fontos ezt megtanulni és elsajátítani!)
- A metszéseket mindig precízen hajtsa végre.  (Pontosan kövesse az útmutatásokat, többet számít, mint gondolná!)

Paradicsom


A paradicsomom egészséges, de mégsem virágzik

5-7 hét után a paradicsomon sárga virágokat kell látnia, majd ezek az apró virágok fognak átalakulni kis zöld paradicsomokká. Ha nincs virág, nem lesz termés sem. Néha az egészséges paradicsom palánták nem akarnak virágot hozni, de szerencsére ezen olykor lehet változtatni:

- Az égőket már több mint 6 hónapja használja? Itt az ideje, hogy lecserélje őket, mivel a paradicsomnak sok fényre van szüksége a virágzáshoz és terméshez. Az új égők elegendő energiát biztosíthatnak a palántának, hogy elkezdjen virágozni.
- Győződjön meg róla, hogy a világítás alacsonyan van, a palánták felett 3-4 cm-rel.
- Adjon több fényt a növénynek úgy, hogy átállítja a készüléket „Herbs” állásra 7-10 napig.
- Öntse ki a vizet, majd töltse újra, beállítva ezzel a megfelelő tápoldat-koncentrációt.
- Győződjön meg róla, hogy a növényt rendesen lemetszette, és így a fény eléri az alsóbb leveleket is.
- Az ideális nappali hőmérséklet a paradicsom számára 21- 24 fok, az éjszakai pedig 18-22 fok. A paradicsom szereti, ha éjszaka lecsökken a hőmérséklet. Nem fog virágozni, amíg a hőmérséklet nem megfelelő számára.
- A virágzó növények nem hoznak virágokat és gyümölcsöket, ha stressz éri őket. Ilyen stresszhatás lehet, ha nem kap megfelelő időben tápoldatot, és/vagy kikapcsoljuk az Aerogarden készüléket 1-2 napra.
- Ha túl sokat metszett a növényéből, akkor hagyja nőni pár hétig.
- Ha egy ideje már nem metszette meg a növényét, most itt az ideje.
- Permetezze be növényét virágzást segítő spray-vel, ami hormonokat tartalmaz, ezzel elősegítheti a virágzást és a terméshozatalt. Ezek a spray-k beszerezhetők bármely kertészeti boltban, hosszan eltarthatóak.
- Vigye át az Aerogarden készüléket egy másik szobába.


A paradicsomom virágzik, de nem hoz termést

A paradicsom elég válogatós növény. A kertben nem hoz gyümölcsöt, ha túl hideg vagy túl meleg van, ha az éjszaka túl hideg vagy túl meleg, ha a föld túl száraz vagy túl nedves. Ha a paradicsom már virágzik, akkor jó úton halad, és reméljük néhány tippünk segíteni fog a terméshozatalban:

- Ahhoz, hogy egy gyümölcs létrejöjjön, az egyik virágban lévő pollennek át kell kerülnie a másik virágba, így az megtermékenyül. Ezt a természetben rovarok, méhek végzik, a lakáson belül ezt saját kezűleg kell megtenni, nekünk kell betölteni a méhek szerepét! Ha ezt már a használati utasításban olvasottak szerint megtette, de mégsem járt sikerrel, próbáljon egy ventillátort alacsony fokozatra állítva az Aerogarden elé helyezni, mintha egy szellő lenne.
- Adjon Epsom sót a vízbe: 7-es magtartályú Aerogardennél egy evőkanálnyit. Győződjön meg róla, hogy a víztartály a jelig van töltve, mielőtt a sót belehelyezi.
- Vásároljon egy üveg oldatot a Virágzó szettből, vagy vásároljon hasonlót egy kertészetben. Az oldat hormonokat tartalmaz, amelyek elősegítik a termés érését. Alkalmazza utasítás szerint.
- A szoba túl hideg vagy túl meleg? Az ideális hőmérséklet a termések érése számára a 21-24 fok. Az Aerogarden az ablak mellett van? Helyezze át a készülékét egy kevésbé meleg és világos helyre.
- Sok virága van a növényének? Nyugodtan távolítson el belőlük párat, mert meggátolhatják a terméshozatalt.


A paradicsomon rengeteg éretlen termés van, de nem érnek be

- Ha a paradicsom palántáján sok éretlen termés van, de nem akarnak beérni, annak az lehet az oka, hogy a növénynek nincs elég energiája, hogy minden termést tápláljon. Képzeljünk csak el egy anyamacskát, akinek 25 kiscicát kéne ellátnia táplálékkal. Ha túl sok termés van a növényén, próbáljon meg eltávolítani párat, hogy a növénynek jusson elég energiája a többit megérlelni.
- A paradicsom nyári növény, melegre van szüksége az éréshez. Ha a nappali hőmérséklet 21 fok alatt van, akkor keresni kell egy melegebb helyet a növény számára. 


A paradicsomom ránő a lámpára

Az Aerogardenben növekvő paradicsomnak szüksége van arra, hogy időnként megmetsszük őket, hogy ne csak felfelé nőjenek, hanem terebélyesedjenek is. Ha a paradicsomot nem metszi meg idejében, csak felfelé fog nőni, és csak a fenti hajtásokon fog leveleket és virágokat hozni, az alsóbb ágakon nem.

Ha a metszés már megtörtént, akkor egy kis türelemre lesz szükség, hogy újra növekedjenek a levelek az alsóbb ágakon is. Vágja le a levelek harmadát (ha vannak virágok, abból is) a növény tetejéről, távolítsa el az új, kis leveleket. Ez arra fogja ösztönözni a növényt, hogy az alsóbb ágakon kezdjen el leveleket hozni, virágokat és a termést pedig a növény tetején. Folytatnia kell a növény felső részének metszését, amíg terebélyes nem lesz.