A fűszernövények aratása, tárolása, szárítása és lefagyasztása

 

Aratás

Az aratásról minden információt megtalál a használati utasításban. (Ha a videót szeretné megtekinteni, klikk ide...)

 

Tárolás

Ha nem tudja frissen felhasználni az összes fűszernövényt, amit már levágott, nyugodtan le is fagyaszthatja őket. A magas víztartalmú növények, mint a bazsalikom, petrezselyem, borsikafű, mirrhafű (epazote), koriander, turbolya, sóska és menta megtartják a nedvességüket a fagyasztás során. Az alacsony víztartalmú növényeket, mint a zsálya, kapor, sóska, oregánó és kakukkfű, jobb ha a hűtőszekrénybe tesszük egy törlőkendővel kibélelt zacskóba, ami felszívja a lecsapódó nedvességet.

 

Szárítás

Mindegyik fűszernövényt ki lehet szárítani, de az alacsony víztartalmúakkal könnyebb dolgunk van, ilyen a zsálya, kapor, sóska, oregánó, kakukkfű. A magasabb víztartalmú növények esetében nagyon oda kell figyelnünk, nehogy megpenészedjenek, mielőtt még megszáradnak.

A fűszernövények kiszárításához vágjunk le 4-6 levelet és a száruknál fogva kössük őket össze egy gumival. Győződjön meg róla, hogy elég szorosan meghúzta-e a gumit, és nem fog meglazulni a növény száradása közben. Vegyen egy kis papírzacskót, lássa el a megfelelő felirattal, és szúrjon pár lyukat a tetejére a levegőztetés érdekében. Nyissa ki teljesen a zacskót, hogy elegendő levegő menjen bele. Tegye bele a növényt, húzza be a zacskó száját a növény száránál, és akassza fel egy madzag segítségével. Ügyeljen rá, hogy ne legyen túl sok növény a zacskóban, és ne kezdjen penészedni. Akassza fel a zacskót egy meleg, jó szellőzésű szobában. A zacskó felszívja a nedvességet és elzárja a fényt, így a növény megőrzi az ízét.

Két hét elteltével ellenőrizze a folyamatot. Ezután minden héten nézzen rá a növényre, és csak akkor tegye el, ha már biztosan megszáradt. A már megszáradt növények tárolására egy jól zárható befőttesüveg a legalkalmasabb. Győződjön meg róla, hogy a befőttesüvegbe tett fűszernövény már csontszáraz. Távolítsa el a leveleket a szárról, ha már teljesen megszáradtak, és felhasználásig így tárolja őket. Ha a leveleket nem aprítja össze, hanem egészben tárolja, a növény íze sokkal intenzívebb marad, a megőrzött növényi olajok miatt.

Mikrohullámú sütőben is ki lehet szárítani a fűszernövényeket. Helyezze a leveleket (szár nélkül) a mikrohullámú sütőbe 1,5 percre. Az idő elteltével nézze meg mennyire szárazak a levelek, majd helyezze vissza őket még fél percre. A folyamatot addig ismételje, amíg a levelek teljesen szárazak nem lesznek. Vigyázzon, hogy meg ne égesse őket! A már megszáradt leveleket befőttesüvegben tárolja. Hogy megóvja őket a fénytől, tegye hűtőbe.

Egy teáskanálnyi morzsolt levél egy evőkanálnyi friss fűszernövénynek felel meg.

 

Lefagyasztás

Minden fűszernövényt hosszabb időre le lehet fagyasztani. Erre kétféle módszer is alkalmas: az egész levelet lefagyaszthatja vagy fagyaszthatja jégkockaként. Vágja le a lefagyasztani kívánt leveleket, mossa meg őket és törölje szárazra. Egész levelek lefagyasztásakor helyezze a leveleket egy sütőpapírra, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, majd helyezze őket a fagyasztóba. Amikor félig már megfagytak, tegye át őket egy zacskóba, így már visszateheti őket a fagyasztóba, ameddig fel nem használja. Ez a lépés azért szükséges, hogy a levelek ne fagyjanak össze, hanem különállóak maradjanak lefagyasztva is.

Ha fűszernövényből jégkockát szeretne készíteni, fogjon egy jégkocka tartót, töltse meg félig levelekkel, a másik felét pedig töltse fel vízzel. Tegye be a mélyhűtőbe, majd amikor már megfagytak, áthelyezheti őket egy zacskóba, majd vissza a mélyhűtőbe. Ha fel szeretne használni egy vagy két kockát, csak vegye ki és dobja bele a levesbe, vagy bármilyen más ételbe.