A növényeim nem nőnek, lankadtak, vagy betegnek néznek ki


Lankadt növények, növekedés és életerő hiánya

Ha a magok csírázása megindult, de a növény nem nő és fakó, az nem azt jelenti, hogy a magok voltak hibásak. Inkább arra utal, hogy nem kapnak meg valamit, amire szükségük van vagy olyasmit kapnak, amire nincs szükségük. Íme, néhány tanács, mit tegyünk ilyenkor:

- Először is ellenőrizze a világítást. Azt javasoljuk, hogy 6 hónapos használat után érdemes kicserélni az égőket, mert idővel a teljesítményük csökken, és nem adnak elég fényt a növénynek a megfelelő növekedéshez. Egy növény növekedéséhez olyan spektrumú fény szükségesek (piros és kék), amely szabad szemmel nem látható. Ezek nélkül a virágzás nem fog beindulni.

- Másodjára, győződjön meg róla, hogy a növény gyökerei elegendő oxigént kapnak-e a növekedéshez. Ha a víz oxigénben szegény, a gyökerek nem tudnak elegendő oxigént eljuttatni a felsőbb hajtásokhoz, így azok nem lesznek képesek növekedni és egy idő után összeomlanak. Az Aerogarden automatikusan oxigént juttat a vízbe, de a funkció megfelelő működését néha ellenőrizni kell. Az Aerogarden 7-nél egy levegőztető pumpa biztosítja azt, hogy a víz folyamatosan keringjen a tartályban. Az Aerogarden 3, 6 és a SpaceSaver 6 tartalmaz egy pumpát a tartály alján, amelyet megnyomva levegőt juttathatunk a vízbe. Szerencsére a növények pár hétig még elélnek, mielőtt végleg összeomolnának. Ha követi a használati utasításban leírtakat, akkor megoldhatja a problémát még mielőtt a növények visszafordíthatatlanul rossz állapotba kerülnek.

 

Nem tűnik egészségesnek a növényem
 

Akkor mondhatunk betegnek egy növényt, ha megáll a növekedésben, a levelei kókadtak, sárgák vagy száradtak. Ha megbizonyosodott arról, hogy a lámpa ki van cserélve, a víz elég oxigéndús, akkor kövesse az alábbi útmutatót beteg növények kezeléséhez:

1, Ha még tabletta formában használja a tápot, akkor azok szavatossága valószínűleg lejárt, ezért károsítják a növényt. 2010 óta oldat formában árusítjuk a tápokat, ezért hagyja abba a tabletták használatát. Hívjon minket a ....(tel).

2, Lehetséges, hogy olyan vizet használ, aminek túl magas az ásványi anyag tartalma. A növényeknek nem előnyös lágyvizet, keményvizet vagy forrásvizet adni. A vízzel kapcsolatos problémát a növény gyakran jelzi úgy, hogy a levelei elsárgulnak. Néha a csírázás sem kezdődik meg a víz rossz minősége miatt. Kattintson a linkre, hogy megtudja, milyen vizet adjon a növényeinek. (link)

3, Túl sok tápoldatot adott a növénynek. Ez akkor fordulhat elő, ha túl sok ásványi anyag van a vízben, vagy már régen cserélte le frissre a tartályban lévő vizet. Ennél a problémánál is előfordul a levél megsárgulása és a levélszél barnulása, és ha ez ellen nem tesz időben, a növény el fog pusztulni. A problémát a víztartály újratöltésével orvosolhatjuk.

4, A növényt rovarok, kártevők támadták meg. Ha úgy véli, hogy a növényein valamilyen rovart látott, kattintson ide bővebb információért. (link)

5, A növény szárát vagy gyökerét megtámadta valamilyen fertőzés. Az Aerogardenben lévő növények ugyanúgy ki vannak téve a fertőzéseknek, mint bármely más kültéri növény, de mivel ezek bent a lakásban élnek, így kisebb az esély azilyen fertőzésekre (mi nagyon ritkán hallunk ilyet), bár sajnos előfordulhat. Szerencsére mára elegendő információ van a birtokunkban ahhoz, hogy egy növényi szövetből gyors mikroszkópiai vizsgálattal pontosan megállapíthassuk, hogy milyen betegség támadta meg a növényünket. A következőkben ismertetünk néhány betegséget, amelyek megtámadhatják a lakáson belüli növényeinket:

 

A Dohánymozaik vírus sárga/zöld foltokat okoz a leveleken, főleg paradicsomon és paprikán fordul elő. A vírus megtalálható bármely dohányterméken, cigarettán és a legtöbb dohányzó ember a ruháján és kezén hordozza. Ez a betegség gyógyíthatatlan.

A lisztharmat szürke vagy fehér por formájában jelenik meg a levél felületén, hatására a levelek elkezdenek zsugorodni, felpöndörödnek és végül kiszáradnak. Ez a betegség minden növényt megtámadhat, de különösképpen a kapor van neki kitéve. Kén tartalmú permettel tudunk ellene védekezni, amihez bármelyik kertészeti boltban hozzá lehet jutni. További információkért kattintson ide. (link 

A palánta tőfekély olyan, földben előforduló mikroorganizmus ami a gyökereket támadja meg. Ezt a mikroorganizmust a természetben kordában lehet tartani más mikroorganizmusok által, de ha bekerül az Aerogarden növények közé, akkor túlszaporodik, és a növény pusztulását okozhatja. (Ha van kinti kertje is, és odakint dolgozott, ne felejtsen el kezet mosni, mielőtt az Aerogardenben lévő növényeivel kezd el dolgozni.) Ha a növénye alulról felfelé elkezd fonnyadni, biztos lehet benne, hogy tőfekély fertőzéssel van dolga. A folyamatot nem lehet megállítatni, így ha ezzel a fertőzéssel van dolga, jobban teszi, ha a növényeket kiveszi az Aerogarden készülékéből és kidobja őket. A következő ültetés előtt bizonyosodjon meg róla, hogy a készüléke teljesen steril. (Tisztítási tippekért klikkeljen ide (link)).

 

A magok kicsíráztak, de a palántám elpusztult!
 

Ha egy vagy több palántája előzmények nélkül hirtelen elpusztul, valószínűleg a „palántadőlés” nevű gombafertőzés támadta meg. A „palántadőlés” kifejezést akkor használjuk, ha olyan gomba támadja meg a növényünket, ami annak hirtelen halálát okozza. Ha a palánta kidőlt és a palánta aljában, közvetlenül a szivacs felett egy fonnyadt szárat lát, akkor bizonyos lehet benne, hogy gomba támadta meg a növényét. Ha a palántája előbb elszárad, azután elpusztul, azt más egyéb tényező is okozhatja, például a vízpumpa vagy a levegőztető meghibásodása. Ellenőrizze le készülékén ezek megfelelő működését.