Mi az a zöld gyapjúszerű vagy fehér boholy a szivacson?

 

Zöld gyapjúszerű képlet nő az Aerogarden magoknál a szivacson

Ha valami zöld gyapjúszerű képlet van a magok felett, nem kell aggódni, mert az csak alga. Az alga is egyfajta növény, ami szereti a vizes, oxigéndús és világos környezetet. Nem mérgező és nem tesz kárt a növényekben, csupán esztétikai problémát jelenthet. Alga általában akkor nő, ha a címke lejön a hüvely tetejéről, így több fény jut be. Ha szeretné megóvni a magokat a fénytől, de már nincs meg a felső címke, vágjon ki egy ugyanakkora darabot alumínium fóliából. Az alumínium fólia közepét vágja ki, óvatosan helyezze a magtartó hüvely tetejére, és oldalt simítsa le. Ez megakadályozza, hogy alga képződjön a hüvely tetején.

Fehér boholyszerű képlet nő az Aerogarden magoknál a szivacson

Előfordul, hogy fehér boholyszerű képlet keletkezik a szivacson. Ez egy penészgomba, aminek a spórái mindenhol megtalálhatóak, nagyon kedvelik a meleg, nedves környezetet, és jól elélnek a magok mellett a kupak alatt. A penészgomba nem káros a növényre, nem fogja meggátolni a csírázást, nincs semmilyen negatív hatása. Magától el fog tűnni, ha az Aerogarden növényei nagyobbak lesznek. Kövesse a következő útmutatót, ha mégis el szeretné távolítani a penészgombát:

- Vegye le a kupakot és ne tegye vissza.
- Ujjával kapargassa ki a penészt.
- Ha a szivacs kevesebb, mint fél centire van a címkétől, nyomja lejjebb, így elzárja a levegőt a penészgombától, ami rendszerint megöli.
- A magtartó kosár rácsa elég rugalmas ahhoz, hogy benyomhassa, így jobban tartja a szivacsot. 

Tapasztalataink szerint a penészgomba elsősorban a szivacs tetején fordul elő, és nem gátolja meg a csírázást, nincs hatással a magra. A magok a csírázás során áthatolnak a penészen, ami magától eltűnik, amikor a növény elzárja előle a fényt.