Saláták és fűszernövények maximális termőképességének elérése


Az alábbiakban útmutatást adunk az Aerogarden növények termesztéséhez. Így biztos lehet benne, hogy növényei a maximális termést hozzák, valamint szépek, esztétikusak lesznek. Az alapokat könnyű elsajátítani, és a ráfordított energia sokszorosan megtérül. A következő videó megtekintése után megszerzett tudását átültetheti a gyakorlatba, és a kertészkedés mesterévé válhat!

Legjobb termőképesség elérése

Gondozási és aratási tippek a maximális termés eléréséhez

Nincs is annál kellemesebb, amikor májusban konyhakertünkből leszüretelhetjük a friss salátákat. Ennél már csak az a jobb, ha ugyanezt megtehetjük februárban is. Hála az Aerogardennek, az év bármely szakában lehet saját salátánk. Az Aerogardenből már a harmadik hét után leszedhetjük az első salátát, és hónapokon át folytatja a termést. Nekünk pedig nincs más dolgunk, mit élvezni a friss saláta zamatát salátakölteményekben vagy szendvicsekben.

Salátánk betakarításának kétféle módja van. A legtöbben úgy képzelik a saláta betakarítását, hogy egy nagy salátaföldön sorakoznak egymás mellett az érett salátafejek, amelyeket aztán felszednek. Ez egy lakásban lévő kertben természetesen nem így zajlik. Ehelyett saláta és fűszernövények esetében a „vágd és újra nő” módszert alkalmazzuk. A legjobb termésátlagot az alábbi két módon lehet elérni.

„Hajvágás”: Mint ahogyan a módszer neve is mutatja, ahogyan a saláta növekszik, mindig csak a tetejéből vágunk le 2-3 cm-t. Ezt már a 3. héten elkezdhetjük, a saláta újra nő, és még többet fog teremni. A műveletet 2-3 hetente ismételjük meg. Ügyeljünk rá, hogy mindig hagyjuk meg a növény min. 2/3-át, és csak a felső 1/3-ot vágjuk le.

saláta

„Egyleveles vágás”.

Ahogy a saláta fejlődik, néhány levél nagyobb lesz, mint a többi. Ha ezeket a nagyobbra nőtt leveleket levágjuk – ezek egyből fogyaszthatók – elérjük, hogy a többi levél is több fényhez jusson, így ezek is gyorsabban fognak növekedni. Néhány gondosan elvégzett vágással komoly mértékben növelhetjük a termés mennyiségét. A leveleket egy ollóval vagy akár a kezünkkel távolítsuk el, minél közelebb a levél aljához. Ahogyan a mellékelt videóban is látható, a művelet már egészen fiatal növényeknél is alkalmazható, és a növény fejlődésével hónapokon át végezhető.

 

Íme, néhány tipp, hogy folyamatos termést érjen el a kertjében.

Tartsa alacsonyan a világítást.  A salátának sok fényre van szüksége, amit az Aerogarden készülék biztosít számára. A nagy levelek miatt a saláta hasonlítani fog a boltban kapható, nagy fejű salátákhoz (a beltéri salátáknál ez ritkán látható jelenség). Ennek kulcsa, hogy alacsonyan tartsuk a világítást. Igyekezzünk a növényt egyenletesen metszeni, hogy a lámpát ne kelljen megemelni. Ne engedjük, hogy a saláta levelei barnulni kezdjenek. Mielőtt ez bekövetkezik, távolítsuk el (és fogyasszuk el) a leveleket.

Több fény. Ha sikerült elérnünk, hogy a saláta egyenletesen kapjon fényt, az már szinte biztos út a sikerhez. Még jobb, ha nem csak alacsonyan tartjuk a lámpákat, hanem vásárolunk új égőket (Extra Elite) is, amelyek jobb megvilágít biztosítanak. Fejleszthetjük a készülékünket a Deluxe verzió megvásárlásával is.

Legyen ropogós. A beltéri saláták meglepően zsengék, sokak nagy örömére. De néhányan jobban kedvelik a ropogós fajtákat. A saláta azért nem lesz ropogós, mert benti környezetben nő, nincs napfény, nincs szél, ami megerősíthetné a leveleket. A legegyszerűbben úgy tudjuk a salátánkat ropogósabbá tenni, hogy miközben nő, egy ventillátort irányítunk rá. Ezzel a módszerrel elérjük, hogy a salátának meg kell erősítenie a levelét, hogy ellen tudjon állni a szélnek, így az ropogósabb lesz. Sokaknak ez egy bevált megoldás, hogy a megfelelő keménységű leveleket elérjék. 

Ezen kívül van még pár megoldás:

Tartsuk hűvösben. A saláta szereti a hűvös környezetet, a leggyorsabb növekedést 13- 21 közötti hőmérsékleten produkálja. Efölött a saláta azt hiszi, hogy nyár van, így nem terem többet. A legjobb megoldás ennek elkerülésére, ha a lakás leghűvösebb pontján helyezzük el. Azt gondolhatnánk, hogy a leggyorsabb növekedést a legnaposabb helyen érhetjük el, ez azonban tévedés, ez a salátának kifejezetten nem tesz jót. A hűtéshez is kiváló segítséget jelent egy ventilátor.

Egyéb problémák. Az Aerogarden növények csírázását és megfelelő növekedést hosszasan tesztelték beltéri körülmények között. A saláta már három hét alatt meghozza az első termését.  Minden növény kiválasztásánál figyelembe kell venni a környezetet, mivel minden növénynek más-más környezetre van szüksége a megfelelő fejlődéshez. Ez teszi az egész folyamatot izgalmassá és élvezetessé, és így tudunk igazán finom salátára szert tenni. A saláta a leggyorsabban és leglátványosabban fejlődő növény, valóban látni, ahogy napról napra nő! Hála az Aerogardennek, soha nem volt még ilyen egyszerű házi salátát termeszteni egész évben.